Dokazano je da muzika ima važnu ulogu u razvoju mozga pre rođenja.

Slušanje muzike tokom trudnoće neće imati samo umirujuće i oživljajuće dejstvo na trudnicu, već i pozitivan uticaj na nerođenu bebu.

Oko 16 ─ 18 nedelja trudnoće, sluh počinje da se razvija i vaša beba počinje da čuje svoje prve zvuke.

Do 24. nedelje male uši dostižu potpuni razvoj i zvuci bebici postaju glavni izvor saznanja o tome šta se dešava izvan mamine tople utrobe. 

 Pokazalo se da bebe okreću glave kao odgovor na glasove i buku u poslednjih nekoliko meseci trudnoće. Nerođena beba može da prepozna glas svoje majke, njen maternji jezik, obrasce reči i ritam.

Koju muziku treba da sluša trudna majka?

Kao što smo već rekli, u trećem tromesečju beba počinje da upija zvuke, samim tim i muziku. 

Klasična muzika, uspavanke, lepe melodije koje inspirišu sreću, deluju umirujuće. 

Dobra je ideja da roditelji osmisle pesmicu koju će pevati bebi dok je u stomaku. I time je navići da je uz pesmicu mirna i bezbedna. Kako u stomaku, tako i u surovom okruženju van mamine utrobe. Mamin i tatin glas dok pevaju pesmicu će biti bebina sigurna luka.


Kako možete koristiti muziku da pomognete vašoj bebi da zaspi?

Rekli smo da muzika ima umirujuće dejstvo, tako da je dobrodošao dodatak bebinoj rutini spavanja.

Muzika mora biti meka, umirujuća, opuštajuća, da bi stvorila mirnu atmosferu koja će negovati njegove obrasce spavanja.

Poznata melodija, muzika ili pesma postaje kao seansa muzičke terapije. Spora, tiha, ponavljajuća muzika će zapravo usporiti otkucaje srca i omogućiti mirnije i dublje disanje.

Kako muzika može pomoći razvoju mozga malog deteta?

Muzika podstiče sve oblasti razvoja dece i veština za školsku spremu, posebno u oblastima usvajanja jezika i veština čitanja.
U studiji o 9-mesečnim bebama sprovedenoj na Univerzitetu u Vašingtonu, istraživači su proučavali efekat izlaganja muzike na mozak beba. Istraživači su izložili jednu grupu beba valceru tokom društvene igre. Drugoj grupi je bilo dozvoljeno da se igraju bez slušanja muzike.

Nakon 12 sesija, mereni su odgovori mozga beba. Naučnici su otkrili da su bebe koje su bile izložene muzici su imale poboljšano prepoznavanje obrazaca i da su mogle bolje predvideti obrasce ritma – obe neophodne veštine za učenje govora ili usvajanje novog jezika.
 

Zanimljivo, iako se čini da jednostavno slušanje muzike može pomoći, muzički trening je još moćniji, prema istraživačima. Upoznavanje vaše bebe sa muzičkim konceptima, bilo da pevate ili puštate da lupa po bubnju ili trese tamburu, razvijaće iste oblasti mozga koje su potrebne za savladavanje jezika.

Ukoliko biste voleli da povećate šanse uspešnosti vašeg deteta u školskim danima, razmišljajte na vreme kako će muzika postati sastavni deo njegovog života.

Kako približiti muziku detetu, a ne potrošiti brdo novca na skupe instrumente?

Postoji mnogo načina na koje možete besplatno da kreirate muziku sa svojim detetom.

Jedan od njih su vokalne žice, naš urođeni instrument, pevajte što više.

Postoje i drugi načini da proizvedemo zvuke. Pljeskanjem, škljocanjem, lupkanjem nogicama I tapšanje po butinama. 

Takođe, u vašem domu ima mnogo korisnih stvar, jedna od njih je drvena kašika, kojom možete lupkati po loncu  i tako se igrati sa vašim detetom.

Ukoliko želite i imate mogućnosti, muzičke igračke su takođe odličan način razvijanja sposobnostikod malog deteta.

Može li muzika pomoći vašem detetu da se druži?

Muzika u ranom uzrastu pomaže deci da se izraze i podele osećanja. Čak i u ranom uzrastu mogu da se njišu, poskakuju, pomeraju ruke kao odgovor na muziku koju čuju.

Mogu čak i da smišljaju sopstvene pesme. Uče da se smeju, ponavljaju reči i tako ih podstiče da koriste reči i pamte ih.

Kratko i jasno, muzika može da pomogne pri socijalizaciji. 

Da vas čujemo, napišite nam u komentarima, šta ćete večeras slušati?

Slični tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *